Interview voor "Het Kontakt" geplaatst op 8-2-2007

Weggezogen in een nummer

Dickie en de Subtielloos gaan terug naar de basis

tekst en foto Geurt Mouthaan

 

 

Leerbroek/Ameide -Terug naar de basis, dat is het het doel van punkband Dickie en de Subtielloos. Piet (zang en bas, Leerbroek), Arie (gitaar, broer van Piet, Gorinchem, maar geboren en getogen in Leerbroek) en Kobus (drums, Ameide) zijn met een knipoog recht voor zijn raap.

Eén van de twee pedalen van de basdrum van Kobus is kaduuk, zodat hij niet de dubbele basdreun kan produceren die normaal onder het geluid van Dickie en de Subtielloos ligt. Wat hem er trouwens niet van weerhoudt een respectabel aantal decibellen te produceren. De piepende versterkers van Piet en Arie komen er met enige moeite bovenuit. Alledrie hebben ze al een lange historie in bandjes en sinds januari vorig jaar spelen ze in deze samenstelling. “Terug naar de basis, dat was en is ons ideaal. Met bas, drum en gitaar en drie akkoorden kregen we het bandjesgevoel weer terug. Dat was wat weggezakt.” Het knalt er inderdaad uit. Subtiel en gevoelig zijn de nummers niet echt. Beukende drums, scheurende gitaren (voor de kenners: ook de bas gaat over een distortionkanaal) en bijna schreeuwende zang; je hoort er bands als The Sex Pistols en De Raggende Mannen in. Old school punk, zoals Dickie en de Subtielloos op hun eigen site aangeven, daar draait het om. Wat niet wil zeggen dat gevoel geen rol speelt. Kobus: “Het gaat om dynamiek in de muziek. Virtuositeit en solo’s interesseren ons niet, maar je merkt dat als het lekker gaat je weggezogen wordt in een nummer. Dan ontstaat er als je samen aan het raggen bent een klik. Je kijkt naar elkaar en begint te smilen.”

‘Tom Boonen Song’

Ze zijn in deze samenstelling nog niet zo heel lang bezig, maar de eerste cd ligt al wel op de planken: ‘German Shepherd’. In twee uur tijd namen ze negen nummers op. Met klassiekers als ‘Waar zijn de meisjes’, ‘LoonslaaF’, ‘Trauma Helikopter’ en vooral de ‘Tom Boonen Song’. In een wat trager tempo dan de andere nummers glijden allerlei namen uit de wielerwereld voorbij, waarbij de naam van de Belgische wielrenner Tom Boonen veruit het meest aan bod komt. Piet, Arie en Kobus hadden het al over het bandjesgevoel. Belangrijk daarbij: de onderlinge gezelligheid. “Ondanks onze verschillende muzikale smaak. Daarnaast kunnen we in Dickie en de Subtielloos de muziek maken die we zelf lekker vinden.” Wat betreft de toekomst: gezond blijven, dat is de basis, benadrukt Piet.

“En een openluchtconcert, dat lijkt ons wel wat. Succes en rijk worden? Nee, dat trekt ons helemaal niet. Al is optreden wel het leukste wat er is.” Het interview is achter de rug, de hakbijlen en een kettingzaag worden erbij gehaald om de foto te maken. Nee, subtielvol is Dickie en de Subtielloos zeker niet, maar samen lol maken kunnen ze als de beste!

Wil je meer weten over Dickie en de Subtielloos of hun muziek willen beluisteren: www.dickieendesubtielloos.tk.

Om ze te boeken voor een optreden kan een mail gestuurd worden naar dickieendesubtielloos@planet.nl. ‘Dan word je de rest van je leven gelukkig!,’ is de aanbeveling van de band zelf op de site. Neem dan overigens wel wat voorzorgsmaatregelen, zoals oordopjes. De echte namen van de bandleden zijn bij de redactie bekend…