Column van Westveen  in de Slimmerick van augustus 2002

Peter Westveen heeft vakantie, die andere Westveen neemt het over

Drumcomputers, synthesizers, sequencers: schitterend mooi allemaal. Als rechtgeaarde herrie-liefhebber vind ik electro o zo mooi. Heel vroeger begon dat al met onder andere Jean Michel Jarre (Equinox etc.) en Gary Numan. Heel leuk dat juist nu een cover van Gary Numans Tubeway Army (Are Friends Electric) in de charts staat door middel van de uitvoerenden Sugarbabes. Ik zie liever de babes, maar Gary hoor ik liever. (tenzij de babes iets spannends in mijn oor fluisteren, dat verandert de zaak dan natuurlijk helemaal)
Probleem vroeger (en nu nog wel eens) is dat die electro gasten bijna allemaal denken dat ze zo serieus moeten kijken. Dat hoeft toch niet: als de electronica in de kastjes maar serieus gemaakt is, dan kun je zelf toch wel leuk doen??

Zelf heb ik ook wel eens met electro gesodemieterd en een leuk 30 seconden durend klanksculptuurtje gemaakt (pijnlijk: misschien wel het beste wat ik ooit gemaakt heb). Luister maar naar de Slim cassette van 1997 (Dik Boogerd). Daar staat trouwens ook een electro achtig gabber rampenstampertje op van de gitarist van Troubled Vision (Serge Boogerd). 
Tegenwoordig vind ik electro vooral mooi als er flink wat agressie uit naar voren komt, hetzij door de beats hetzij door de samples. Ik denk hierbij o.a. aan Atari Teenage Riot, Eq8tor en S.O.A. (Spillebeen on Acid). Deze laatste staat ook op de SLIM cassette 1998 en is gemaakt met het computerprogramma Rebirth RB - 388 (een illegale illegale Roland kloon of zo)
Gabber blijft ook intrigerend: beuk beuk beuk beuk beuk beuk beuk beuk beuk beuk beuk beuk b b b b beuk beuk. Party Animals: here I come. Maar vooral: Neophyte (I will always hardcore!!)

Wat maakt electro eigenlijk zo leuk: 
1e je kan snel en simpel muziek maken
2e je krijgt zulke mooie onverwachte klanken

Wat zijn de nadelen:
1e saaiheid ligt op de loer door eenvormigheid
2e het is vooral om te luisteren, als je het zelf wilt doen is het even leuk, maar om het goed te doen moet je al die knopjes leren.

Wat is het moeilijke:
1e ik kan al die knopjes niet onthouden, 
2e ik heb er ook het geduld niet voor

Wat is de oplossing:
1e gewoon 1 x per jaar even aan knopjes zitten en denken dat het goed klinkt
2e gewoon lekker simpel gitaar spelen volgens de cursus "leer punkrock gitaar spelen in 5 minuten" op de site www.troubledvision.com

Ik red me dus maar met een hoop geblèr en een beetje raggen op de gitaar. De rest laat ik wel over aan de Sugarbabes en andere appetijtelijk babes met goeie producers


Dik Westveen.


TIP: op de site www.troubledvision.com is wel een link naar WESTVEEN te vinden en zijn met een beetje geluk een aantal van de genoemde nummers te beluisteren.